diumenge, 16 de maig del 2010

BASURAMA

Basurama és el nom d’un col·lectiu centrat en els processos productius, la generació de residus i les possibilitats creatives que ofereixen aquests. Desenvolupen multitud d’activitats diverses, totes molt diferents però amb un mateix enfoc. Duen a terme tallers, ponències, concerts, projeccions, concursos i edicions de publicacions.

La iniciativa neix a l’escola d’arquitectura de Madrid, i és per això que moltes de les seves actuacions són intervencions en l’espai. En el vídeo, reinterpreten els carrers de la capital espanyola utilitzant a les deixalles trobades en la pròpia ciutat.



Aquesta visió que el vídeo ens aporta podem aplicar-la a diversos aspectes de la nostra vida a escala reduïda. No són només els col·lectius especialitzats els encarregats de reduir residus i reutilitzar, sinó que cadascú pot utilitzar la imaginació en la seva vida diària per tal de donar a tot allò que tirem una segona vida. El mateix col·lectiu explica en aquest fragment que el reciclatge no ho és tot, sinó que aquest mateix procés també consumeix:

“En la sociedad de producción en la que se mueve la economía actual, el sistema tiene que producir sin parar para no detener la máquina, basándose exclusivamente en criterios de rentabilidad económica, sin atender a criterios de utilidad. Para ello se deben fabricar no-cosas: objetos vacíos o con muy poco contenido, de modo que el proceso de desecharlas sea más fácil, y puedan dejar paso al siguiente objeto inútil. De ahí la proliferación masiva de los famosos objetos de usar y tirar, o incluso aquellos que, directamente, han nacido para morir. Para que la producción de objetos nuevos tenga sentido y puedan presentarse los nuevos bienes como “necesarios”, primero hay que desechar los que ya no tienen utilidad. Podría decirse que, en realidad, el proceso de la basura comienza con la producción del nuevo objeto fabricado para reemplazar al “viejo”.
La respuesta que nos da la industria a este problema de producción y desecho constante es el reciclaje. Se nos hace creer que los materiales desechados son reincorporados a la cadena productiva sin coste alguno, casi de un modo mágico. El ciudadano medio ha perdido la conexión con sus propio residuos; piensa que el cumplimiento de unas sencillos protocolos de separación de su basura acaban con el problema. La realidad es que el reciclaje es un un proceso industrial más que requiere un importante gasto de energía. Sin olvidar que no todo lo que desechamos es susceptible de ser reciclado y acaba en algún vertedero alejado de nuestra vista.”

En la seva web podreu seguir els seus projectes i llegir algunes de les seves reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada